Vitez slavonske ravni

    • 9,99 €
    • 9,99 €

Beschreibung des Verlags

U ovom romanu radnja se zbiva sredinom osamnaestog stoljeća u Slavoniji. Glavna mjesta radnje su današnji Osijek (onda razjedinjen na dijelove: Tvrđava, Gornja varoš, Donja varoš), te dvorac Retfala, Valpovo i Našice, kao i okolna sela. Vrijeme je vladavine Marije Terezije, austrijske carice.
Slavonijom haraju razbojničke bande, koje često zagorčavaju život cijelim selima, manjim gradovima, pa čak i plemićkim posjedima. Protiv njih, a naročito protiv bande lukavog, pohlepnog i okrutnog Stojana Varnice diže se relativno mala četa junaka. Njihov se vođa skriva u tajnosti, kako ga razbojnici ne bi po svojim uhodama otkrili i ubili. Zahvaljujući raznim maskama i pirotehničkim trikovima, on ostavlja velik strah na razbojnike, koji ga, kao uostalom i narod, smatra nekakvom natprirodnom pojavom, vitezom vilenjakom.
Nakon brojnih zapleta, i borbenih, i ljubavnih, i raznih intriga u plemićkim dvorcima, vitez uz pomoć jedne djevojke uspijeva uhvatiti Varnicu i druge razbojničke vođe i jatake. Razbojnici završavaju na vješalima, a ljubav viteza i djevojke se sretno završava. Identitet samog viteza definitivno saznajemo tek na zadnjih nekoliko stranica.
Ovaj roman se razlikuje od ostalih Zagorkinih romana po tome što radnja nije vezana za Zagreb i okolicu, nego za Slavoniju. Radnja se u glavnim crtama oslanja na stvarnu povijesnu situaciju.

GENRE
Belletristik und Literatur
ERSCHIENEN
2021
6. August
SPRACHE
HR
Kroatisch
UMFANG
567
Seiten
VERLAG
Memoria Liber Publishing
GRÖSSE
1,3
 MB

Mehr Bücher von Marija Jurić Zagorka

2018
2018
2021
2021
2021
2018