Fortisgate Fortisgate

Fortisgate

een stresstest voor justitie

    • 4.0 • 3 Ratings
    • 6,99 €
    • 6,99 €

Publisher Description

December 2008, de donkere dagen voor Kerstmis. De regering-Yves Leterme I valt nadat de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie de regering heeft beschuldigd van pogingen tot beïnvloeding van de rechtsgang. De aanleiding: het Fortisarrest van het Brusselse hof van beroep, dat de verkoop van Fortis aan BNP Paribas bevroor en zo een beslissing van de regering blokkeerde. De scheiding der machten lijkt geschonden.

Aan het arrest ging een heuse magistratenoorlog vooraf, zo raakt bekend in de pers. Christine Schurmans, een magistrate die het niet eens was met het arrest, heeft namelijk geweigerd om het te ondertekenen. Bovendien heeft haar man, een CD&V-apparatsjik met nauwe banden met de regering, de regering gewaarschuwd en die heeft op haar beurt geprobeerd om het arrest tegen te houden. De andere twee rechters zijn naar verluidt niet geplooid onder de druk en hebben het vonnis alsnog geveld. Fortisgate is geboren.

Fortisgate, een stresstest voor justitie onthult de dubieuze rol van de magistratuur in Fortisgate. Was Christine Schurmans inderdaad een marionet van de regering, of was zij de zondebok in dit verhaal? Wat was de rol van Paul Blondeel en Mireille Salmon, de andere twee rechters in de Fortiszaak? Dit boek leest als een legal thriller, werpt een compleet nieuw licht op de hele episode en vooral op de dagen dat de rechters zich terugtrokken om hun beslissing te nemen. Fortisgate, een stresstest voor justitie is een unieke blik op de uiterst besloten beraadsprocedure in de magistratuur en doet ernstige vragen rijzen over het functioneren van de rechterlijke macht in ons land.

GENRE
History
RELEASED
2016
12 April
LANGUAGE
NL
Dutch
LENGTH
332
Pages
PUBLISHER
Pelckmans
SIZE
2
MB

Customer Reviews

F650GS ,

Een heel beangstigend boek.

De politieke benoemingen in de magistratuur, de magistratenfamilies, de 'boîtes' zijn zo 19de eeuws dat het civisme, zonder hetwelk een staat niet kan bestaan, sneller verdwijnt dan het ijs van de polen. Voeg daarbij de staatsvernietigende activiteiten van de banken en de conclusie dat dit land een failed state is, wordt onafwendbaar. De 19de eeuwse standenmaatschappij uit een tijd waar het woord 'democratie' nog een scheldwoord was, blijkt in de 21ste eeuw nog springlevend, maar als een skelet, op het eerste zicht verborgen. De achtergrond van de rechters in kwestie bleef erg onderbelicht,maar zijn essentieel voor het verstaan van deze manier van denken. De lezer blijft op die manier op zijn honger.

More Books by Wim van den Eynde

Bekentenissen van een meestersmokkelaar Bekentenissen van een meestersmokkelaar
2017
Achter de schermen van de BBI Achter de schermen van de BBI
2020