Rork! Rork!

Rork‪!‬

  • 4,99 €
  • 4,99 €

Publisher Description

Het is enkele generaties na de derde galactische oorlog, en van de befaamde Honderd Werelden van de mensheid zijn er nog slechts zo’n zeventig over. Het menselijk ras is moe van het lange vechten; er is geen puf meer voor uitbreiding of vooruitgang; het behoud van de status quo is het beste waarop gehoopt kan worden.


De enige verbinding die de arme en afgelegen wereld Pia 2 nog heeft met de rest van de mensheid, is het Q-schip van het Gilde van de Tweede Academie, dat eens in de vijf jaar langskomt om het Gilde­station te bevoorraden en de roodvleugeloogst op te halen. Roodvleugel gedijt enkel op Pia 2 en het extract ervan is een essentiële grondstof voor de farmaceutische industrie. Wanneer de oogst gestaag terugloopt, wordt Edran Lomar als gezant van het Gilde naar Pia 2 gestuurd met de opdracht te achterhalen wat er aan de hand is en het probleem te verhelpen.


Maar geen van de betrokken partijen zit op Lomars bemoeienissen te wachten: niet de bureaucraten van het Gildestation, en ook niet de Tocks, de deels verwilderde en deels gedegenereerde afstammelingen van de oorspronkelijke kolonisten van Pia 2. En dan zijn er ook nog de rorks: angstaanjagende inheemse fauna met het voorkomen van reusachtige vierpotige spinnen. Welke rol spelen zij in deze hele toestand? Lomar wordt, tegen wil en dank, de katalysator die het broze evenwicht op Pia 2 verstoort.


Avram Davidson (1923 - 1993) was een van de groten van de 20ste eeuwse sciencefiction en fantasy. Davidson stond bekend om zijn eruditie en literaire stijl. Zijn werk is bekroond met onder andere een Hugo en meerdere World Fantasy Awards. Vertaling: Pon Ruiter. Omslag: Menno van der Leden. Een eerdere versie van deze vertaling verscheen bij Scala, Rotterdam 1977.


“Avram Davidson vereenzelvigt vele talenten en attributen, waaronder verbeelding, stijl, en bovenal, humor.”

— Ray Bradbury


“Ik heb nooit eerder een schrijver gekend die zo’n helder begrip had van het verband tussen het gebruik en de ritmes van een taal of dialect, en de alledaagse ritmes van hen die haar spreken.”

— Peter S. Beagle


“In Davidsons hoofd lag de totaliteit van meerdere borgesiaanse bibliotheken opgeslagen en zomaar voor het grijpen.”

— William Gibson


“In de onvoorstelbaar vruchtbare duisternis van zijn verbeelding, is rationeel gedrag als de kortstondige flits van een zaklamp tijdens een middernachtelijke onweersbui in een tropisch woud.”

— Ursula K. LeGuin


“Een briljante, humeurige oude schrijver, die denkt dat jij net zo slim bent als hijzelf, of tenminste dat je het zál zijn zodra hij klaar is met jou iets te vertellen op zijn eigen unieke wijze.”

— Neil Gaiman

 • GENRE
  Sci-Fi & Fantasy
  RELEASED
  2021
  29 November
  LANGUAGE
  NL
  Dutch
  LENGTH
  169
  Pages
  PUBLISHER
  Spatterlight
  SIZE
  808.6
  KB

  More Books by Avram Davidson

  King's Evil King's Evil
  2023
  Devil's Ways Devil's Ways
  2020
  King's Evil King's Evil
  2014