Из старог јеванђеља и Стари дан‪и‬

    • $1.99
    • $1.99

Publisher Description

Ostavši bez oba roditelja još sa sedam godina, Bora Stanković  se uz napore neprimerene njegovim godinama od malena probijao kroz život. Školovao se u Vranju, maturirao u Nišu, studirao u Beogradu. Radio u ministarstvu finansija od 1903. godine, pa pred Prvi balkanski rat u Ministarstvu prosvete i crkvenih poslova, a po završetku rata radio u Ministarstvu vera, a potom u Umetničkom odeljenju Ministarstva prosvete.

U svet literature Borisav Stanković je zakoračio 1898. godine, objavljivanjem prvih pripovedaka u časopisu Iskra. Književnu slavu stekao je zbirkama pripovedaka „Iz starog jevanđelja“ i  „Stari dani“ (izdanje „Srpske književne zadruge“), kao i svojim nadaleko poznatim delima „Koštana“, „Nečista krv“, „Gazda Mladen“ i drugim. Književna ostvarenja Bore Stankovića prevođena su na nemački, ruski, češki, italijanski, francuski, poljski, slovački, bugarski, mađarski... 


Okosnica i zajednički imenitelj svih književnih ostvarenja Bore Stankovića je ljubav. Stoga ga znameniti srpski pesnik Jovan Dučić naziva „pesnikom ljubavi i vitezom srca“. „Njegova dela otkrivaju jednu sasvim novu, autentičnu poetiku“. Najverniji sud o „ocu srpskog romana“ Borisavu Stankoviću dao je Jovan Skerlić koji je velikog srpskog književnika nazvao „najjačim talentom koji je ikad bio u srpskoj književnosti...“ Dela ovog autora verno predstavljaju socijalnu i istorijsku mapu jednog kraja i jednog vremena, budući da pisca inspirišu likovi i motivi iz ambijenta juga Srbije.

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2014
September 15
LANGUAGE
SR
Serbian
LENGTH
160
Pages
PUBLISHER
New look entertainment
SELLER
new look entertainment doo 423952712
SIZE
756.3
KB

More Books by Borisav Stankovic

2000
2005
2014
2018
2014
2016