• $20.99

Publisher Description

"En makeløs og sjokkerende bok."


Yngvar Ustvedt, VG, terningkast 5


I 1940 igangsatte nazistene et hemmelig prosjekt. Fra rekkene av menn på vei inn i gasskamrene, ble typografer og trykkere plukket ut. De ble overført til den strengt avsondrede blokk 19 i Sachsenhausen.


Fangene fikk en overveldende oppgave: De skulle produsere falske britiske pengesedler til en verdi av flere hundre millioner. Sedlene skulle så slippes fra fly over London, for å knuse verdensøkonomien.


En av typografene som ble plukket ut, var den jødiske Oslo-gutten Moritz Nachtstern. I denne boken forteller han sin rystende historie, men også om den intense spenningen: De skulle produsere fremragende falsknerier, men ikke så fort at arbeidet deres ble overflødig…


Forord av Sidsel Nachtstern, datter.


Etterord av historikeren Bjarte Bruland.


Boken ble første gang gitt ut i 1949, skrevet i samarbeid med journalist Ragnar Arntzen. Denne nye utgaven er rikt illustrert med et stort antall unike fotos og faksimiler.


Sitat fra boken:


”Marok tok opp en seddel fra et bord.


-Vet noen av dere hva dette er for noe? spurte han.


-Det er en engelsk pundseddel, sa Max Blaustein.


-Riktig. Kan noen av dere se om den er ekte eller falsk?


Det kunne ingen.”


”Den gamle fangen som var med oss som veiviser, slo ut med hånda da han så de forstyrrede ansiktene våre. – De skal til krematoriet, de kan ikke arbeide mer. Tenk ikke, tenk ikke, sa jeg om igjen og om igjen til meg selv. Jeg visste jeg ville bli gal om jeg ikke koplet ut all tankevirksomhet.”

GENRE
History
RELEASED
2014
June 5
LANGUAGE
NB
Bokmål
LENGTH
215
Pages
PUBLISHER
Spartacus forlag as
SELLER
eBokNorden
SIZE
7.1
MB

More Books by Moritz Nachtstern & Ragnar Arntzen