• CHF 7.00

Beschreibung des Verlags

„De cine si de ce au pietele nevoie sa fie aparate?“ Daca am fi reusit sa cream un capitalism performant, atunci n-ar fi fost nevoie de aceasta carte! Intr-o economie bazata pe principii liberale, „piata ii ajuta pe cei indrazneti“ (ca sa-l parafrazam pe Virgiliu).

E accesibila pentru nou-veniti, ii rasplateste pe cei care-si asuma riscuri, ii penalizeaza pe cei care nu respecta regulile. Astfel, ea asigura prosperitatea. Dar, la noi si nu numai, piata nu-i asa cum ar trebui sa fie. Si nu e de vina doar criza mondiala! Cartea va ofera o perspectiva asupra modului in care s-au pliat principiile liberale pe mentalitatea si cutumele societatii romanesti.

De peste 20 de ani, viata romanului e o perpetua tranzitie, in care multe reguli raman neclare, incoerente si partinitoare. Ele favorizeaza extragerea de rente si intarzie aparitia pietei mature si, implicit, a clasei mijlocii. In carte se regasesc articole si interviuri ale autorului, aparute in presa in perioada 2007–2012. Ele sustin ca pentru rezultatele nesatisfacatoare nu trebuie blamat capitalismul, ci dimpotriva, lipsa unui capitalism performant.

Lucian Croitoru s-a nascut in 1957, la Otopeni. A absolvit in 1982 cursurile Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica din cadrul ASE, iar in 1995 a devenit doctor in economie. A urmat o serie de cursuri in strainatate, la Economics Institute at Boulder – Colorado (1993), Centre for Central Banking Studies din Londra (1999) si Joint Vienna Institute – FMI (2001). In 1994 a urmat un stagiu de cercetare oferit de The British Academy la London School of Economics and Political Science – Centre for Economic Performance.

Incepand din 1998, activeaza ca profesor asociat de macroeconomie internationala, in cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE.

De-a lungul anilor, a fost cercetator, partener in diverse programe si consultant pentru numeroase institutii romanesti (Institutul de Economia Industriei, Bucharest Investment Group, Institutul European din Romania) si internationale (ACE Phare, USAID, IRIS).

In perioada 2003–2007, a lucrat la FMI (Washington), in calitate de consilier principal al directorului executiv pentru Armenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Macedonia, Moldova, Romania si Ucraina.

Lucian Croitoru a lucrat intre 1991 si 1995 ca expert in Departamentul pentru Reforma Economica al Guvernului Romaniei. In 1998 a fost consilier principal al ministrului de finante. In 2000 a fost consilier personal al prim-ministrului Mugur Isarescu. In perioada 1998–2003 a fost consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, functie pe care a reluat-o in 2007, dupa intoarcerea de la Washington. Este membru al Comitetului de Politica Monetara din cadrul BNR.

A scris (atat in romana, cat si in engleza) numeroase articole pentru presa tiparita si online, este periodic invitat la emisiunile economice televizate, sustine discursuri la conferintele nationale si internationale si a publicat mai multe carti pe teme economice.

In 1995, a fost distins cu Premiul Petre S. Aurelian al Academiei Romane pentru cea mai buna carte de economie. Pentru studiul „Trei rate ale somajului relevante pentru politica monetara“, a primit Premiul CFA Romania, in anul 2011. A fost decorat cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Comandor in 2000 si in grad de Mare Ofiter in 2010.

GENRE
Business und Finanzen
ERSCHIENEN
2013
10. Januar
SPRACHE
RO
Rumänisch
UMFANG
416
Seiten
VERLAG
Curtea Veche
GRÖSSE
1.4
 MB