• $12.500

Descripción editorial

Korint, Grčka, prije dvije tisuće godina. Ubogi putujući propovjednik, teško bolestan, pripovijeda priču o proroku kojeg su raspeli u Judeji, no vratio se iz mrtvih i njegov je povratak znak velike prekretnice. Poput zaraze, priča se širi gradom, zemljom, naposljetku i cijelim svijetom. Kraljevstvo nije knjiga uspomena. Nije ni povijesni ili kulturološki esej, ni biografija ni roman. Ovaj čudesni povijesni ep govori o zagonetnim počecima kršćanstva, o životima i putovanjima apostola Pavla, evanđelista Luke i Ivana. Nastoji objasniti kako se štovanje koje je niknulo oko smrti i uskrsnuća mistika i revolucionara Isusa Krista razvilo u svjetsku religiju i pritom nas oduševljava kao nevjerojatno pristupačno vrhunsko književno djelo. Svojedobno gorljiv vjernik, Emmanuel Carrère propituje vlastitu (ne)vjeru, pita se zašto vjerujemo u uskrsnuće i što ono znači. Kraljevstvo je remek-djelo.

Emmanuel Carrère francuski je književnik, scenarist i filmski redatelj. Osvojio je neke od najuglednijih francuskih književnih nagrada — Prix Femina, Prix Renaudot, Grand Prix de Littérature Henri Gal de l’Académie française — kao i nagradu za životno djelo Francuske nacionalne knjižnice 2018. Hrvatskim je čitateljima poznat po romanu Zimovanje te prozama Protivnik Božji i Neki drugi životi u kojima osebujnim stilom spaja autobiografsko i autofikcionalno, dokumentarističko i memorijalističko pismo.

Kraljevstvo proslavljenog francuskog pisca, autora žanrovski neodredivih djela na granici dokumentarnoga i fikcionalnoga, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ekshibicionističko i kontroverzno, majstorski disciplinirana stila, zavest će vas i odvesti u neslućene predjele između neba i zemlje, vjerovanja i skepse.

Knjiga godine prema izboru vodećeg francuskog časopisa za knjigu Lire, Kraljevstvo je osvojilo i književnu nagradu dnevnika Le Monde.

“Možda nas srce baš i nije vuklo stopama prvih kršćana, no Emmanuel Carrère pretvara putovanje između Grčke, Rima i Jeruzalema u eruditsku i zanosnu pustolovinu, raskošnu poput povijesnih filmova, prošaranu autoironijom i humorom.”

— Les Inrockuptibles

“Ova priča o prvim danima kršćanstva u jednakoj će vas mjeri potresti i oduševiti. Eruditska je, ironična, u isti mah trivijalna i promišljena: knjiga koja će vam promijeniti život.”

— Télérama

“Emmanuel Carrère jedan je od najvećih inovatora u suvremenoj francuskoj prozi.”

— Rachel Donadio, The New York Times

S francuskoga prevela Vlatka Valentić

GÉNERO
Ficción y literatura
PUBLICADO
2021
13 de julio
IDIOMA
HR
Croata
EXTENSIÓN
384
Páginas
EDITORIAL
Vuković & Runjić
VENTAS
PublishDrive Inc.
TAMAÑO
2.9
MB

Más libros de Emmanuel Carrère

2015
2021
2011
2014
2008
2013