Corupţie: Globalizare - Neocolonialism Corupţie: Globalizare - Neocolonialism

Corupţie: Globalizare - Neocolonialism

Beschreibung des Verlags

Ediţia a doua

O introducere în conceptele interdependente despre corupţie, globalizare prin instituţiile financiare internaţionale, şi neocolonialism înţeles ca exploatarea resurselor şi materiilor prime a ţărilor sărace şi în curs de dezvoltare de unele mari corporaţii multinaţionale.

Corupţia este atât o cauză majoră cât şi un rezultat al sărăciei în întreaga lume. Ea apare la toate nivelurile societăţii, de la autorităţile locale şi naţionale, la societatea civilă, sistemul judiciar, întreprinderile mari şi mici, unităţile militare, etc. Corupţie sistemică (sau corupţia endemică) este corupţia, care se datorează în primul rând punctelor slabe ale unei organizaţii sau proces. Aceasta poate fi contrastată la funcţionarii sau agenţii individuali corupţi din cadrul sistemului. Factorii care încurajează corupţia sistemică includ stimulente contradictorii, puteri discreţionare, puteri de monopol, lipsa de transparenţă, salarii mici, şi o cultură a impunităţii. printre actele specifice de corupţie se numără luarea de mită, şantaj, şi deturnarea de fonduri, într-un sistem în care corupţia devine regula mai degrabă decât excepţia.

Neocolonialismului este practica de utilizare a capitalismului, globalizării, şi a forţelor culturale, pentru a controla o ţară, în locul unui control direct militar sau politic. Un astfel de control poate fi economic, cultural, sau lingvistic. Societăţile corporative care aparţin culturii impuse pot pătrunde mult mai uşor pe pieţele din aceste ţări. Astfel, neocolonialismului este rezultatul final al unor interese de afaceri sau geopolitice se obţine prin deformarea culturii ţărilor colonizate.

În urma unei ideologii cunoscut sub numele de neoliberalism, şi răspândită de instituţii financiare similare, cunoscută sub numele de "Consensul de la Washington", au fost impuse politici de ajustare structurală pentru a se asigura de rambursarea datoriilor şi restructurarea economică. Dar, în realitate s-a cerut ţărilor sărace să-şi reducă cheltuielile cu sănătatea, educaţia şi dezvoltarea, făcându-se o prioritate din rambursarea datoriilor şi a altor politici economice favorizante pentru ţările dezvoltate.Practic, FMI şi Banca Mondială au cerut ţărilor sărace să reducă nivelul de trai al populaţiei.

Corupţia, crimele de stat corporativ, şi crima organizată, sunt oricum considerate atât crime internaţionale cât şi crime de stat la nivel naţional. În cele mai multe cazuri crima de stat este considerată ca aplicabilă atunci când statul se implică direct în secretomania excesivă şi acoperirea unor activităţi ilegale, dezinformarea, şi o evidenţă financiară superficială sau chiar incorectă (care încurajează evaziunea fiscală în cazul unora din oficialii guvernamentali), reflectănd adesea interesele doar a anumitor clase sociale şi interese de grup, şi încălcând astfel drepturile omului.

GENRE
Politik und Zeitgeschehen
ERSCHIENEN
2014
15. Oktober
SPRACHE
RO
Rumänisch
UMFANG
193
Seiten
VERLAG
Nicolae Sfetcu
GRÖSSE
555,4
 kB

Mehr Bücher von Nicolae Sfetcu

Emoțiile și inteligența emoțională în organizații Emoțiile și inteligența emoțională în organizații
2020
Excel: Ghid pentru începători Excel: Ghid pentru începători
2019
Ghid Marketing pe Internet Ghid Marketing pe Internet
2011
Isaac Newton despre acțiunea la distanță în gravitație: Cu sau fără Dumnezeu? Isaac Newton despre acțiunea la distanță în gravitație: Cu sau fără Dumnezeu?
2019
Apa grea: O școală a cercetării științifice și tehnologice românești, o paradigmă în sensul lui Kuhn Apa grea: O școală a cercetării științifice și tehnologice românești, o paradigmă în sensul lui Kuhn
2022
Aventurile lui Pinocchio: O poveste pentru oameni mari Aventurile lui Pinocchio: O poveste pentru oameni mari
2021

Kund:innen kauften auch

Nu mă păcălești Nu mă păcălești
2017
Dimineţile care mă vor vinde Dimineţile care mă vor vinde
2015
ARGOS: Numărul 4, Octombrie 2013 ARGOS: Numărul 4, Octombrie 2013
2013
Exercitii de singurtate Exercitii de singurtate
2012
Despre demnitate Despre demnitate
2012
Argos numărul 2 : Iunie 2013 Argos numărul 2 : Iunie 2013
2013