Liberalismul: pro şi contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viață Liberalismul: pro şi contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viață

Liberalismul: pro şi contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viaț‪ă‬

Sorin Adam Matei und andere
    • 3,99 €
    • 3,99 €

Beschreibung des Verlags

Lumea modernă este construită pe fundația libertății. Libertatea este înscrisă în constituțiile și practicile sociopolitice ale majorității țărilor civilizate și oferă cetățenilor acestora un spațiu decent de alegere, de autocunoaștere și autoexprimare. Liberalismul poate oferi mult mai mult decât un alibi pentru politici de austeritate economică. Liberalismul trebuie să fie un set de valori centrate pe libertate, înțeleasă atât ca autonomie personală, cât și ca motivație de a te dedica unei comunități de idealuri, inclusiv cel al cultivării potențialului fiecăruia.

Mai este liberalismul o idee actuală? Trăim, poate, într-o lume post-liberală? Ce punem în loc? Ce pierdem cu eliminarea ideii liberale din viața publică?

Volumul de față își propune să exploreze aceste întrebări și dileme într-o manieră relativ inovatoare: este autopolemic. Spre deosebire de volumele colective cu aspirație de manifest, care abundă pe piața de idei din România, vocile din această carte sunt diverse și, într-o anume măsură, opuse unele altora. Opozițiile nu sunt numai ideologice, deși acestea vor frapa cititorul cel mai mult, ci și de abordare sau soluție.

Autorii din câteva generații și școli de gândire diferite se raportează la liberalism în moduri foarte diferite, de la critică și nulificare ontologică la acceptare pragmatică, reinventare culturală sau promovare programatică. Aceste poziții reflectă situația de efervescență, de-a dreptul psihodramatică uneori, a eșichierului ideologic românesc. România contemporană trece printr-o perioadă benefică de diversificare ideologică. Deși cu potențial ridicat de conflict deschis, această fază are meritul de a impulsiona spiritul public, cultura civică şi chiar încrederea în sine a societății noastre.

GENRE
Politik und Zeitgeschehen
ERSCHIENEN
2017
23. März
SPRACHE
RO
Rumänisch
UMFANG
256
Seiten
VERLAG
Adenium
GRÖSSE
2,6
 MB

Mehr Bücher von Sorin Adam Matei, Caius Dobrescu & Emanuel Copilaș

Digital and Social Media Regulation Digital and Social Media Regulation
2021
Idolii forului Idolii forului
2012
Big Data Factories Big Data Factories
2017
Structural Differentiation in Social Media Structural Differentiation in Social Media
2017
Ethical Reasoning in Big Data Ethical Reasoning in Big Data
2016
Virtual Sociability: From Community To Communitas Virtual Sociability: From Community To Communitas
2011