Och i Wienerwald står träden kvar Och i Wienerwald står träden kvar

Och i Wienerwald står träden kvar

    • 18,99 €
    • 18,99 €

Beschreibung des Verlags

Femhundra brev från Wien, prydligt sorterade efter årtal, ombundna med snöre och förvarade i en IKEA-kartong. Adressaten var Otto, en judisk pojke som tretton år gammal ensam kommit till Sverige från ett Österrike som alltmer präglades av nazisternas maktövertagande 1938. Ottos föräldrar blev kvar i Wien och bevittnade den tilltagande terrorn mot den judiska befolkningen. Breven till Otto visar hur deras vardagsliv hela tiden kringskärs. De försöker hålla modet uppe, både på sig själva och på sonen, de gläds åt att han har nått friheten, men samtidigt lyser sorgen och saknaden igenom. De sista brev Otto får har avsändaradressen Theresienstadt – hans föräldrar skulle aldrig återvända.

I Sverige hamnade storstadspojken Otto på landet, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Med tiden fick han arbete som dräng hos familjen Kamprad på gården Elmtaryd i Agunnaryd. Mellan sonen i huset, Ingvar, och Otto uppstod en stark vänskap. Samtidigt var Ingvar Kamprad aktivt engagerad i nazistiska organisationer och en stor anhängare av fascisten Per Engdahl. Hur kunde detta hänga ihop?

Med utgångspunkt i detta unika brevmaterial ger Elisabeth Åsbrink en personlig och engagerad skildring av den svenska stelbentheten och räddhågsenheten under andra världskriget och visar hur anti-semitismen genomsyrade samhället. Intervjuer med Ingvar Kamprad gjorda 2010 ger relief åt hennes berättelse.

GENRE
Biografien und Memoiren
ERSCHIENEN
2017
30. Mai
SPRACHE
SV
Schwedisch
UMFANG
339
Seiten
VERLAG
Natur & Kultur
GRÖSSE
985,9
 kB

Mehr Bücher von Elisabeth Åsbrink

Orden som formade Sverige Orden som formade Sverige
2018
And in the Vienna Woods the Trees Remain And in the Vienna Woods the Trees Remain
2020
Mitt stora vackra hat Mitt stora vackra hat
2022
Made in Sweden Made in Sweden
2019
Och i Wienerwald står träden kvar Och i Wienerwald står träden kvar
2014
1947 1947
2024