Jakob Fatalisten

    • 13,99 €
    • 13,99 €

Publisher Description

»Hur har de träffats?«
»Av en slump, som det brukar ske.«

Så inleds upplysningsfilosofen Denis Diderots pikareskroman om Jakob som tillsammans med sin icke-namngivna husbonde reser genom Frankrike mot en vag slutdestination. Trots att han är tjänare verkar Jakob vara helt fri. Längs vägen möter de båda männen en rad karaktärer som bryter in med egna berättelser och anekdoter, oftast med kärlek och sex som huvudämnen.
Om människans livslott redan är förutbestämd av arv och miljö, hur kan vi då påstå oss vara fria och ha en egen vilja? Även om Jakob ger intrycket av att ta självständiga beslut har han en filosofisk övertygelse: att varje beslut han tar är förutbestämt.
Jakob Fatalisten [Jacques le fataliste et son maître, 1796] är Diderots utforskning av upplysningsfilosofin i romanform, och på samma gång ett panorama över det sena 1700-talets Frankrike.
I översättning av David Sprengel.
DENIS DIDEROT [1713-1784] var, vid sidan om Voltaire och Rousseau, en av de stora franska upplysningsfilosoferna, och en av sin tids mest lästa författare. Han var även huvudredaktör för den franska Encyklopedin. Diderots syn på gud utforskades i flera verk och leddes till att han fängslades tre månader i Vincennes. Flera av hans viktigaste verk publicerades först efter hans död, däribland Jakob Fatalisten, Nunnan och ​​Rameaus brorson.

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2023
23 March
LANGUAGE
SV
Swedish
LENGTH
435
Pages
PUBLISHER
Modernista
SIZE
6.5
MB

More Books by Denis Diderot

2015
2012
2020
2011
2023
2023