Talangjakten

Så spräcker forskningen myten om underbarnen

    • 13,99 €
    • 13,99 €

Publisher Description

Varför blir vissa människor riktigt bra på någonting och andra inte? Vad utmärker dem som blir framgångsrika inom exempelvis affärs­livet, vetenskapen, musiken eller idrotten?

Länge var det dominerande svaret att man måste vara född med en talang som sedan, i viss mån, kan förädlas genom erfarenhet.

I Talangjakten – Så spräcker forskningen myten om underbarnen lyfter Per-Anders Grösfjeld fram ett annat perspektiv, där bra prestationer i högre grad kan förklaras av ­faktorer som rätt sorts ­träning, rätt sorts inställning och rätt sorts analys.

Författaren tar sin utgångspunkt i egna erfarenheter bland annat som misslyckad affärsförhandlare och ­Sverigemästare i kung fu men vi får också lära känna en rad personer med unika kunskaper om hur man blir hög­presterande på olika ­områden. Bland dem psyko­logiprofessorerna Anders Ericsson och Ca­rol Dweck, ­violinisten Shinichi Su­zu­ki, balanskonst­nären Peter Rosendahl, minnes­mästaren Jonas von Essen, ­magikern Stuart Mac­Donald, ishockeyexperten Sture Näslund och ”schackmästare­uppfödaren” László Polgár.


UTDRAG UR BOKEN:
Den överskattade erfarenheten
Hur viktigt är det egentligen att ha åratal av ­erfarenhet? Är det verk­ligen erfarenhet som gör att du blir högpresterande?

Själv har jag kört bil i snart 30 år, men jag är ändå osäker på om jag skulle klara av en upp­körning idag.

Flera studier visar att mängden år du har ­arbetat inom ett område inte behöver ha någon koppling till att du blir bättre.

Revisorer med massvis av erfarenhet är inte bättre än nyutexaminerade på att upptäcka bolagsbedrägerier.

Erfarna psykologer är inte duktigare på att bedöma personlighetsstörningar än nyutbildade.

Börsmäklare blir inte skick­ligare med tiden på att rekommendera aktier.

Inte ens erfarna företagsledare preste­rar bättre än nya de presterar faktiskt sämre.

Fenomenet kallas The Experience Trap eller erfaren­hetsfällan. Boken du håller i din hand handlar om vad denna fälla beror på, och vad det egentligen är som gör att vi blir högpresterande.

Du tycker kanske att jag är en ­glädjedödare som hävdar att erfarenhet, som du säkert har massor av inom olika områden, inte är det ­centrala. Men misströsta inte. Det forskningen har kommit fram till är både inspirerande och löftesrikt. Nya möjligheter öppnas för oss alla.

GENRE
Health & Well-Being
RELEASED
2021
15 February
LANGUAGE
SV
Swedish
LENGTH
208
Pages
PUBLISHER
Karneval förlag
SIZE
1.2
MB