• 0,99 €

Description de l’éditeur

A lengyel származású Chopin zongoraműveivel a romantika egyik legnagyobb alakja lett, pedig éppen ő volt az, aki egész életművében elvetette a komolyzenének eme korszakát. Zongoratechnikája a klasszikus zene úttörőjévé tette. A könyvben megismerkedhetünk a romantika és a komolyzene egyik legtitokzatosabb alakjának életrajzával és életművével, drámákkal teli szerelmi életével, és betekintést nyerhetünk különös, zárt világába. 


A Világhíres Zeneszerzők eme kötete a romantika egyik legnagyobb alakjával, Frédéric Chopinnal ismerteti meg az olvasót. A zongoravirtuóz Chopin nem csak csodagyerek volt, hanem kora egyik legrejtélyesebb alakja is, akinek zaklatott lelki állapota nem csak zenéjében, hanem életrajzában is visszaköszön.


Izgalmas és forradalmi hangulatú korszakba kalauzol el a könyv, melyben nem csak egy új társadalom, hanem egy újfajta klasszikus zene is született. A zene ekkor vált mindenki csemegéjévé, új műfajok születtek, kialakult a zenefogyasztó közönség, öntudatra ébredtek a népek, és körvonalazódó nemzeti kultúrájukkal színesebbé tették a művészi és zenei világot. A romantikában és a népszerűségben fürödtek a korszak alkotói, kivéve a romantikus magányosokat, akik között ott volt Chopin is. Ő egész életében próbálta elkerülni a tömegek zaját, és a zenébe menekült. A lengyel származású zongoraművész életének összes keserűségét, zaklatottságát és boldogságát beleírta műveibe, kiélve lelkének minden érzelmét. 


Chopin az érzelmek teljes skáláját végigélte. A sikert már gyerekkorában megízlelhette: hétéves korában bemutatták első művét. Tanárai hamar lemondtak róla, mondván, nem tudnak már mit tanítani a fiúcskának. Kiemelkedő tehetsége a porosz császárt is annyira lenyűgözte, hogy gyémánt gyűrűvel jutalmazta meg egy zongoraelőadása után. Iskoláséveiben komoly tudást gyűjtött össze a művészet minden válfajából. Egyre több saját művét játszhatta egyre nagyobb közönség előtt. Később Chopin a szűkebb, művészi társaságokat választotta a nagyközönség helyett, és ezek előtt mutatta be az esztétikai forradalom szellemében írt műveit. 


Bár hangversenyeit és egyéb darabjait olyan nagy művészek ismerték el, mint Liszt vagy Mendelssohn, és Európa nagyvárosaiban utazva egyre több és értékesebb inspirációval lett gazdagabb, Chopin sohasem tudott maradéktalanul boldog lenni. A könyv életrajzi fejezetéből megismerhetjük tragikus életét, melyeket végigkísértek a szerelmi csalódások, a családi és történelmi tragédiák. A sorok felelevenítik kapcsolatait a kor nagy zeneszerzőivel, éveken át húzódó szerelmét George Sanddal, és azon veszteségeinek a sorát, melyek oly zaklatottá tették lelkivilágát. 


A sors különös fintora, hogy részben talán éppen ezek az események, ez a zaklatott érzelmi élet tette Chopint a klasszikus zene egyik legkülönlegesebb alkotójává. Az életművét feldolgozó fejezetben olvashatunk zenekari műveiről, zongoraműveiről, Lengyelországhoz kötődő szeretetéről, előadásmódjáról, a zeneszerzői tevékenységéről, zongorastílusáról és különleges alkotásairól. Utóbbiak olyan műfajokat is Chopin nevéhez kötnek, amelyekre a legtöbb zenehallgató nem is gondolna. 


Az életrajzot és életművet megismerve bepillantást nyerhetünk a zene egyik legnagyobb művészének lelki életébe, mélyen megismerhetjük a romantikát, és mindenekelőtt egy olyan művészt, aki bár nem vágyott rá, figyelmet és a népszerűséget vívott ki tehetségével, és aki más művészek hatását úgy tudta felhasználni műveiben és zongorajátékában, hogy közben ő is a legnagyobbak közé került. 


Kanicsár Ádám

GENRE
Arts et spectacles
SORTIE
2012
23 novembre
LANGUE
HU
Hongrois
LONGUEUR
60
Pages
ÉDITEUR
Kossuth Kiadó
TAILLE
1.1
Mo

Plus de livres par Hollósi Nikolett