Kraljevstvo Kraljevstvo

Kraljevstvo

    • 13,99 €
    • 13,99 €

Description de l’éditeur

Korint, Grčka, prije dvije tisuće godina. Ubogi putujući propovjednik, teško bolestan, pripovijeda priču o proroku kojeg su raspeli u Judeji, no vratio se iz mrtvih i njegov je povratak znak velike prekretnice. Poput zaraze, priča se širi gradom, zemljom, naposljetku i cijelim svijetom. Kraljevstvo nije knjiga uspomena. Nije ni povijesni ili kulturološki esej, ni biografija ni roman. Ovaj čudesni povijesni ep govori o zagonetnim počecima kršćanstva, o životima i putovanjima apostola Pavla, evanđelista Luke i Ivana. Nastoji objasniti kako se štovanje koje je niknulo oko smrti i uskrsnuća mistika i revolucionara Isusa Krista razvilo u svjetsku religiju i pritom nas oduševljava kao nevjerojatno pristupačno vrhunsko književno djelo. Svojedobno gorljiv vjernik, Emmanuel Carrère propituje vlastitu (ne)vjeru, pita se zašto vjerujemo u uskrsnuće i što ono znači. Kraljevstvo je remek-djelo.

Emmanuel Carrère francuski je književnik, scenarist i filmski redatelj. Osvojio je neke od najuglednijih francuskih književnih nagrada — Prix Femina, Prix Renaudot, Grand Prix de Littérature Henri Gal de l’Académie française — kao i nagradu za životno djelo Francuske nacionalne knjižnice 2018. Hrvatskim je čitateljima poznat po romanu Zimovanje te prozama Protivnik Božji i Neki drugi životi u kojima osebujnim stilom spaja autobiografsko i autofikcionalno, dokumentarističko i memorijalističko pismo.

Kraljevstvo proslavljenog francuskog pisca, autora žanrovski neodredivih djela na granici dokumentarnoga i fikcionalnoga, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ekshibicionističko i kontroverzno, majstorski disciplinirana stila, zavest će vas i odvesti u neslućene predjele između neba i zemlje, vjerovanja i skepse.

Knjiga godine prema izboru vodećeg francuskog časopisa za knjigu Lire, Kraljevstvo je osvojilo i književnu nagradu dnevnika Le Monde.

“Možda nas srce baš i nije vuklo stopama prvih kršćana, no Emmanuel Carrère pretvara putovanje između Grčke, Rima i Jeruzalema u eruditsku i zanosnu pustolovinu, raskošnu poput povijesnih filmova, prošaranu autoironijom i humorom.”

— Les Inrockuptibles

“Ova priča o prvim danima kršćanstva u jednakoj će vas mjeri potresti i oduševiti. Eruditska je, ironična, u isti mah trivijalna i promišljena: knjiga koja će vam promijeniti život.”

— Télérama

“Emmanuel Carrère jedan je od najvećih inovatora u suvremenoj francuskoj prozi.”

— Rachel Donadio, The New York Times

S francuskoga prevela Vlatka Valentić

GENRE
Romans et littérature
SORTIE
2021
13 juillet
LANGUE
HR
Croate
LONGUEUR
384
Pages
ÉDITIONS
Vuković & Runjić
TAILLE
2,9
Mo

Plus de livres par Emmanuel Carrère

Le royaume Le royaume
2014
L'Adversaire L'Adversaire
2011
Yoga Yoga
2020
Limonov Limonov
2011
D'autres vies que la mienne D'autres vies que la mienne
2011
V13 V13
2022