• £0.99

Publisher Description

Amintiri din copilărie” este un roman autobiografic, care evocă viaţa satului românesc din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai exact a satului Humuleşti. 

În partea întâi, Ion Creangă descrie satul natal, mare şi vesel, cu gospodarii săi vrednici, dar şi şcoala unde învaţă şi Nică, personajul central al operei. Prima ruptură de vatra satului o suferă Nică atunci când pleacă la şcoală la Broşteni. Băiatul trăieşte cu această ocazie întâmplări inedite: căderea în Ozana, tăierea pletelor, dărâmarea bordeiului Irinucăi, fuga înapoi acasă cu pluta pe Bistriţa.

În partea a doua, autorul reînvie chipul mamei sale cu un lirism nostalgic. Această parte cuprinde întâmplările celebre: La cireşe, Pupăza din tei şi La scăldat.

În partea a treia se reia descrierea satului Humuleşti, dar şi a împrejurimilor acestuia, cu referiri la istoria locurilor, la domnitorii şi la mitropoliţii din acele timpuri. Nică este adolescent şi urmează cursurile „Şcolii Domneşti” din Târgu Neamţ, apoi pe cele ale „Şcolii de catiheţi” din Fălticeni. Se urmăreşte viaţa socială a lui Nică, raporturile lui cu colegii de şcoală. 

În partea a patra are loc dezrădăcinarea definitivă din universului satului natal. Nică merge la „Seminarul de la Socola”, într-o lume necunoscută în care se simte stingher.

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2013
February 8
LANGUAGE
RO
Romanian
LENGTH
107
Pages
PUBLISHER
TexaRom LLC
SIZE
1
MB

More Books by Ion Creangă