• 2,99 €

Publisher Description

Prema nedavnim istraživanjima, bitcoine za online plaćanja koristi 25 000 tisuća Hrvata, a u svijetu ga koristi više od dva milijuna ljudi. Putemove kriptovalute danas se može kupiti gotovo sve – od Lamborghinija do jeftinijih aviokarata, a zbog jednostavnosti i niske cijene transakcija popularnost bitcoina sve više raste pa se mnogi odlučuju upravo na štednju u njima.
Koliko je moguće zaraditi na internet fenomenu zvanom Bitcoin? Može li bitcoin danas biti jedan od načina brze i lake zarade?
Ovisi što je za nekoga koncept brze i lake zarade. Ako baratamo tim pojomom u Hrvatskoj ili na Balkanu, onda bi me na isti prvo asociralo namještanje utakmica i kladionica. Bitcoin sigurno nije to. Naime, da ste uložili u bitcoin u bilo kojem trenutku od kad se pojavio u 2009. godini, bili biste u plusu. Konkretno da stavimo taj plus u perspektivu i da ste, primjerice, 2011. godine uložili $1.00,00 u dionice Amazona i $1.000,00 u bitcoin, trenutno bi tih $1000 bilo cca. $5.500,00 u dionicama Amazona i cca. $5.700.000,00 u bitcoinu. Ogroman iznos, zar ne? To je zbog toga što ste u 2011. mogli kupiti bitcoin za $0,30, dok on trenuto vrijedi oko $1.900,00. Točnije, tržište (ponuda i potražnja) ga vrednuje na toj cijeni. Eh sad, glavno pitanje je biste li svoj novac uložili tada i jeste li spremni uložiti svoj novac sada? Postoji jedna odlična izreka u investicijskom svijetu: "Don’t risk what you can’t afford to lose" (Nemojte riskirati ono što si ne možete priuštiti da izgubite).
Za one manje upućene, riječ je o kriptografskoj-virtualnoj „valuti”, koju ne priznaje niti jedna zemlja i iza koje (službeno) ne stoji ni jedna institucija niti pojedinac.
Što je sve danas moguće plaćati bitcoinom?
Stavio bih odmah ispravak netočnog navoda. Naime, Japan je prije tjedan dana priznao bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja. Početkom 7. mjeseca, Australija će napraviti isto. Kao što vidite, već su se i same državne legislative počele prilagođavati ovoj tehonlogiji. Jasno je da financijska inovacija poput ove gura ekonomiju i naprednije tehnološke države će svakako ići prema tome da srede regulativu oko bitcoina. Zanimljiva činjenica iz Australije je da je jedan platni procesor nedavno procesirao preko $5 milijuna računa za struju, vodu, telekomunikacije (Utilities) preko bitcoina. Realno, bitcoinom danas možete plaćati sve što ima opciju online plaćanja. Naravno neke države prednjače, neke nazaduju (Hrvatska), ali na kraju krajeva to opet omogućuju startupi/proizvodi koji integriraju razne načine plaćanja i daju mogućnost plaćanja bitcoinom. Odnedavno možete recimo platiti i frizuru u Zagrebu. (Frizerski salon Đuka, old school brijačnica s najmodernijom tehnologijom plaćanja)
Kako doći do prvog bitcoina? Koliko je to zahtjevan proces? Što bi preporučio, tzv. rudarenje ili trgovinu?
Pa svakako bih prvo preporučio da prvo pokušate kupiti bitcoin. Bitna stavka koju ljudi ne znaju jest da možete kupiti i 100 milijunti dio bitcoina (0.00000001), tako da zapravo možete krenuti i sa 100 kn te dobiti osjećaj kako cijeli sustav funkcionira. Ima nekoliko načina, od mjenjačnica, local bitcoins, rudarenja. Onaj kojih bi ja preporučio, a to je i onaj koji bi tržišno bio „najzdraviji“ (da se tako izrazim) jest da probate prodati neku svoju uslugu za bitcoin. Primjerice, popularna stranica Etsy za razne freelance i kreativne usluge omogućuje vam da naplatu vršite u bitcoinima ili svoj webshop na Shopifyu koji isto ima bitcoin payment gateway.

GENRE
Computing & Internet
RELEASED
2018
January 2
LANGUAGE
HR
Croatian
LENGTH
53
Pages
PUBLISHER
Omega Brdarevic
SIZE
181.5
KB

More Books by Omega Brdarevic