• HUF999.00

Publisher Description

Gjuhë shqipe. Faqet 66. Përmban imazhe

Carl Jung dhe Wolfgang Pauli punuan përkatësisht në fushën e shpirtit dhe në fushën e fizikës. Këta dy sektorë konsiderohen absolutisht të papajtueshëm me njëri-tjetrin. Në fakt, materializmi shkencor mohon ekzistencën e ndonjë përbërësi psikik në universin e njohur.

Pavarësisht nga distanca e madhe midis disiplinave të tyre, dy shkencëtarët krijuan një bashkëpunim që zgjati më shumë se njëzet vjet. Gjatë asaj periudhe ata kurrë nuk pushuan së kërkuari një "element bashkues", të aftë për të pajtuar shkencërisht teoritë e dimensionit psikik me ato të dimensionit material.

Fatkeqësisht, dy shkencëtarët nuk arritën ta përfundojnë këtë teori gjatë jetës së tyre.

Sidoqoftë, të dy ishin profetët e një interpretimi të ri shkencor të universit. Në fakt, evolucioni i njohurive në fushën e fizikës kuantike, dhe veçanërisht konfirmimet eksperimentale të fenomeneve të tilla si ngatërrimi kuantik, kanë bërë aktuale teoritë e tyre. Sot ideja e një universi që nuk është i ndarë në "objekte materiale" shfaqet fuqishëm. Universi nuk është i ndarë në shumë pjesë, por përbëhet nga një realitet i vetëm, i përbërë nga shpirti dhe materia.

Ky është realiteti që C. Jung dhe W. Pauli e quajtën "Unus mundus". Lënda dhe psikika kanë dinjitet të barabartë dhe së bashku kontribuojnë në ekzistencën e universit.

"Cenacolo" është një vend i njohurive dhe studimeve. Ne besojmë se është mjedisi më i përshtatshëm për të rifilluar punën nga pika ku Carl Jung dhe Wolfgang Pauli u larguan.

Ne mund të pohojmë se, sot, risitë shkencore u japin fisnikëri hulumtimeve të tyre dhe i projektojnë ata drejt interpretimeve edhe më të guximshme sesa vetë kishin imagjinuar.

Carl Gustav Jung ishte një psikolog dhe psikoterapist zviceran, i njohur për teoritë e tij mbi nënvetëdijen kolektive dhe sinkronizmin e ngjarjeve. Wolfgang Pauli është një nga baballarët e fizikës kuantike. Në W. Pauli mund të themi se në vitin 1945 ai mori Çmimin Nobel për studimet e tij mbi një parim themelor të mekanikës kuantike, i njohur si "parimi i përjashtimit të Paulit".

GENRE
Non-Fiction
RELEASED
2020
13 November
LANGUAGE
SQ
Albanian
LENGTH
32
Pages
PUBLISHER
Bruno Del Medico Editore
SIZE
1.4
MB