De Sportpalastrede 1943 De Sportpalastrede 1943

De Sportpalastrede 1943

Goebbels en de totale oorlog

    • 11,99 €
    • 11,99 €

Descrizione dell’editore

'Ik vraag het jullie: willen jullie de totale oorlog?' aldus Joseph Goebbels op 18 februari 1943 in het Berlijnse Sportpalast.


Zijn rede wordt algemeen beschouwd als een van de meest huiveringwekkende, maar ook een van de meest effectieve retorische prestaties van de twintigste eeuw. Het geldt als een bijzonder perfide voorbeeld van nazi-propaganda, de genocide op de Joden wordt er niet in verhuld. Het publiek reageert met gejuich op de uitbarstingen van de minister.


Met zijn toespraak zette Goebbels zichzelf neer als de vertegenwoordiger van een Duitse 'Volksgemeinschaft'. Voor de minister van Propaganda stond er echter meer op het spel – een krachtmeting met de 'Führer'. Goebbels was Hitlers naaste vertrouweling en medewerker, even megalomaan, even diep toegewijd. Toch was hij slechts marginaal betrokken bij de centrale besluitvormingsprocessen, analyseert historicus Peter Longerich. In zijn boek schetst Longerich de voorgeschiedenis, de betekenis en de nasleep van de beruchte toespraak – en laat hij zien hoe systematisch Goebbels de weg naar zijn 'totale oorlog' uitstippelde.

GENERE
Storia
PUBBLICATO
2024
10 aprile
LINGUA
NL
Olandese
PAGINE
224
EDITORE
WalburgPers Algemeen
DIMENSIONE
1,5
MB

Altri libri di Peter Longerich

Goebbels e la «guerra totale» Goebbels e la «guerra totale»
2024
Verso la soluzione finale Verso la soluzione finale
2018
Goebbels Goebbels
2015
Heinrich Himmler Heinrich Himmler
2011
Wannseekonferenz Wannseekonferenz
2016
Holocaust Holocaust
2010