Fizica fenomenologică: Compendiu - Volumul 1 Fizica fenomenologică: Compendiu - Volumul 1

Fizica fenomenologică: Compendiu - Volumul 1

    • 9,49 €
    • 9,49 €

Descrizione dell’editore

Un compendiu care se dorește a fi exhaustiv pentru domeniul fizicii, cu accent pe explicarea fenomenelor și aplicațiilor practice. O carte pentru studiul personal, concisă și ușor de citit, care clarifică aceste teorii ale fizicii, cel mai important domeniu al științei pe care se bazează toate celelalte abordări teoretice și explicații ale fenomenelor științifice.
Primele două capitole, Știința” și ”Fizica”, explorează principalele teme și teorii ale științei și filozofiei contemporane a științei în general, și fizicii în particular, evidențiind întrebările fascinante și provocatoare actuale.
”Mecanica” prezintă o privire de ansamblu asupra mecanicii clasice,cu o acoperire a principiilor și tehnicilor fundamentale, un domeniu vechi dar care se află la baza întregii fizicii, și care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare rapidă. Se subliniază principiile de bază fenomenologice, fără a insista pe un formalism excesiv.
Capitolul ”Materia” descrie perspectivă contemporană asupra materiei, care ia în considerare toate entităţile ştiinţifice observabile, în funcţie de condiţiile termodinamice precum fi temperatura şi presiunea (solid, lichid, gaz, plasma) și tranziţiile de fază.
În ”Căldura” se abordează conceptul de temperatură, și modalități de măsurare, și aplicații practice în inginerie. Un punct de vedere contemporan privind energia, termodinamica și legile ei, cu detalierea celor mai importante principii care o guvernează. Un capitol special este dedicat schimbărilor climatice și încălzirii globale actuale.
Capitolul ”Sunetul” explorează lumea sunetelor - cum se generează, se propagă, se percep și se înregistrează sunetele, în natură și în activitatea umană. Informații utile, la nivel fenomenologic, despre vibrații și unde, acustică, și sunete muzicale: caracteristici, descrieri fizice, fenomene specifice. Despre muzică și acustica instrumentelor muzicale.
”Electricitate și magnetism” este o introducere în lumea electromagnetismului, cu ajutorul unui aparat matematic minimal, și cu exemple și aplicații din viața reală. Un domeniu care reprezintă o parte importantă a vieții noastre. Capitolul acoperă toate subiectele introductive standard, respectiv electrostatica, curentul electric, magnetismul, inducția electromagnetică.
”Lumina” este o introducere în fenomenologia opticii geometrice, fizice și cuantice, și a teoriei culorilor în conexiune cu teoriile fundamentale ale luminii. Despre proprietățile luminii, absorbția și și emisia luminii.
”Fizica atomică și nucleară” abordează, pe lângă cele două enomene din titlu, radioactivitatea, fizica particulelor, fisiunea, fuziunea și energia nucleară. Conținutul oferă o perspectivă modernă a domeniului, simultan cu o retrospectivă istorică a dezvoltării salecu accent pe explicațiile fizice ale fenomenelor, ocurența naturală, măsurare, și utilizarea practică a fenomenelor respective.
”Relativitatea” include cele două mari teorii dezvoltate de Albert Einstein, teoria relativității speciale și relativitatea generală, cu ecuațiile lui Einstein, unde ”spațiu-timpul spune materiei cum să se miște, iar materia spune spațiu-timpului cum să se curbeze.”
”Mecanica cuantică” este o introducere la nivel fenomenologic, cu un aparat matenatic minimal, în mecanica cuantică, un ghid pentru cine dorește să înțeleagă cea mai modernă, mai complexă și mai neconformă disciplină fizică, un domeniu care a schimbat fundamental percepțiile oamenilor de știință despre Lume.
Ultimele două capitole prezintă cele mai noi descoperiri științifice din domeniul fizicii și problemele rămase încă fără răspuns (”Perspective”), și o introducere în sisteme de măsurare și lucrul cu vectori (”Anexe”)

GENERE
Scienza e natura
PUBBLICATO
2019
15 febbraio
LINGUA
RO
Romeno
PAGINE
1.233
EDITORE
Nicolae Sfetcu
DIMENSIONE
16,3
MB

Altri libri di Nicolae Sfetcu

Emoțiile și inteligența emoțională în organizații Emoțiile și inteligența emoțională în organizații
2020
Philosophy of Blockchain Technology - Ontologies Philosophy of Blockchain Technology - Ontologies
2019
The Distinction between Falsification and Refutation in the Demarcation Problem of Karl Popper The Distinction between Falsification and Refutation in the Demarcation Problem of Karl Popper
2019
Corupţie: Globalizare - Neocolonialism Corupţie: Globalizare - Neocolonialism
2014
Bingo! Bingo!
2014
The Bridge Game The Bridge Game
2011