Auschwitz, ultima statie Auschwitz, ultima statie

Auschwitz, ultima statie

Povestea mea din lagar, 1943–1945

    • 5,49 €
    • 5,49 €

Publisher Description

Traducere și note de Alexa Stoicescu

 

O mărturie din iadul de sârmă ghimpată, singura carte scrisă la Auschwitz încă din timpul războiului, recuperată după aproape 75 de ani de la prima ediție și aflată în curs de apariție în peste 30 de țări.

 

Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr, 1943–1945 este o relatare copleșitoare, în care se regăsesc atrocități, suferință, degradare fizică și morală, dar și solidaritate și încredere, consemnată aproape în timp real, cu sclipiri de iubire și speranță ce luminează, fie și pentru o clipă, unul dintre cele mai cumplite locuri cunoscute, sinonim cu infernul. Scoțând la iveală și ceea ce este mai rău, și ceea ce este mai bun în ființa omenească, povestea lui Eddy de Wind este o lecție unică, mereu de actualitate, mereu citită ca un avertisment.

 

În 1943, tânărul medic Eddy de Wind se oferă voluntar pentru a merge să lucreze în lagărul de tranzit de la Westerbork, în care ajung toți evreii din estul Olandei. Are motive să creadă că își va găsi acolo mama. Dar ea a fost deja trimisă la Auschwitz. Nu se știe încă prea bine ce reprezintă Auschwitzul, iar Eddy speră. La Westerbork se îndrăgostește de Friedel, iar în scurt timp sunt și ei trimiși la Auschwitz. Eddy este repartizat în Blocul 9, unde face parte din personalul medical, iar Friedel în Blocul 10, cumplitul Experimentenblock, de unde își alege victimele Josef Mengele. Eddy și Friedel supraviețuiesc, dar nu reușesc să rămână împreună. În încercarea de a-și șterge urmele, naziștii vor să golească rapid lagărul, iar Friedel pornește într-unul dintre „marșurile morții“. Eddy rămâne încă o vreme în lagărul eliberat și își scrie povestea. Pe de o parte, se teme că manuscrisul său ar putea cădea în mâini nepotrivite; pe de altă parte, oroarea și povara celor trăite la Auschwitz îi produc atâta suferință, încât nu găsește putere să scrie la persoana întâi și hotărăște să atribuie întâmplările unui personaj numit Hans.

 

„Pentru mine, aceasta e mărturia supremă despre Holocaust.“ — HEATHER MORRIS, autoarea bestsellerului Tatuatorul de la Auschwitz

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2021
22 January
LANGUAGE
RO
Romanian
LENGTH
264
Pages
PUBLISHER
Humanitas Fiction
SIZE
1.9
MB

More Books by Eddy de Wind

Stacja końcowa Auschwitz Stacja końcowa Auschwitz
2020
Terminus Auschwitz Terminus Auschwitz
2020
Auschwitz, végállomás Auschwitz, végállomás
2020
Pääteasema Auschwitz Pääteasema Auschwitz
2020
Ultima fermata Auschwitz Ultima fermata Auschwitz
2020
Ich blieb in Auschwitz Ich blieb in Auschwitz
2020

Customers Also Bought

Iubita comandantului Iubita comandantului
2021
Trei surori Trei surori
2022
Tatuatorul de la Auschwitz Tatuatorul de la Auschwitz
2018
Calatoria Cilkai Calatoria Cilkai
2020
Gemenele de la Auschwitz Gemenele de la Auschwitz
2020
Fetele Dispărute Din Paris Fetele Dispărute Din Paris
2019