• 3,99 €

Publisher Description

A könyv egy 20 évvel ezelőtt nyomtatásban megjelent könyvem kibővített elektronikus változata. 

 

Négy részből áll. 

Az I. RÉSZ a matematika egyik gyöngyszemének tekinthető, a több mint kétezer éves izoperimetrikus problémakört mutatja be: keressük meg az adott kerületű síkbeli alakzatok közül a legnagyobb területűt. A kapcsolódó feladatok, kérdések többek között Arkhimédész, Euler, Descartes, Lagrange, Minkowski, Weierstrass érdeklődését is felkeltette. 

A II. RÉSZ-ben megoldott példák a következő rész előkészítését szolgálják. 

A III. RÉSZ 237 feladatot tartalmaz. 

A IV. RÉSZ-ben a feladatok megoldása található. A megoldások során előnyben részesítem az egyenlőtlenséggel történő feladatmegoldást. 


A könyvet első változatban az 1980-as évek végén írtam meg az akkori tankönyvkiadó megbízásából. Azonban a szerkesztőség és a bírálók kedvező véleménye ellenére sem adták ki, mert a könyvpiac abban az időben jelentősen átalakult, beszűkült  és ezért a kiadói jogukról lemondtak. Ezután 1993-ban magánkiadásban kiadtam. Ezt megalapozták eredeti bírálóim bátorító szavai is: 

   Dr. Kálmán Attila: “... A feladatkör valóban rendkívül érdekes, szerteágazó; a feldolgozás színvonalas. A kiadvány hézagpótló ... A középiskolai tanárok és diákok, valamint a főiskolai és egyetemi hallgatók nagy haszonnal, szinte kézikönyvként használhatják. Mielőbbi megjelentetését föltétlenül javaslom.” 

   Dr. Molnár Emil: “... a könyv igen értékes, hasznos segédeszköze lesz a matematika tanárainak és a versenyekre, matematikai pályákra készülő középiskolás diákoknak.”

GENRE
Science & Nature
RELEASED
1993
March 29
LANGUAGE
HU
Hungarian
LENGTH
365
Pages
PUBLISHER
Dr. Major Zoltán
SIZE
9.7
MB