The (Non-)Prohibition of Rape and Pillage in war: The Hague Conventions (1899, 1907)/Savas Hukukunda Tecavuz Ve Yagmayi Yasakla(Ma)Yan Rejimler Lahey Sozlesmeleri (1899, 1907) (Report) The (Non-)Prohibition of Rape and Pillage in war: The Hague Conventions (1899, 1907)/Savas Hukukunda Tecavuz Ve Yagmayi Yasakla(Ma)Yan Rejimler Lahey Sozlesmeleri (1899, 1907) (Report)

The (Non-)Prohibition of Rape and Pillage in war: The Hague Conventions (1899, 1907)/Savas Hukukunda Tecavuz Ve Yagmayi Yasakla(Ma)Yan Rejimler Lahey Sozlesmeleri (1899, 1907) (Report‪)‬

Uluslararasi Iliskiler / International Relations 2011, Spring, 8, 29

    • € 2,99
    • € 2,99

Beschrijving uitgever

Uluslararasi iliskiler kuramindaki onemli sorulardan biri degisimin, eger gerceklesiyorsa, neden ve nasil gerceklestigidir. Savas, bir numarali ulusal guvenlik meselesi olarak uluslararasi iliskilerin merkezinde yer alir ve disiplindeki geleneksel yaklasimlarin en cok uzerinde durduklari temel kavramlardan biridir. Savasin neden, ne zaman, kimler arasinda ve hangi sartlar altinda ciktigi gibi sorularin yaninda, nasil yapildigi ve savasta kullanilan/ kullanilmayan yontemler de uluslararasi iliskilerin klasik problemleri arasindadir. Geleneksel yaklasimlara, bilhassa realizme gore anarsik bir dunyada ana aktorler olan devletler oncelikle hayatta kalmayla ilgilendikleri icin, savas degisim olma olasiliginin en az oldugu alandir. Savaslarin nasil ve hangi yontemlerle yapildigini ve ne zaman hangi silahlarin kullanildigini taraflar arasindaki maddi guc dagilimi belirler. Bir baska deyisle, devletler savaslari kazanmak icin ellerinde ne guc/silah varsa kullanir ve daha guclu olan kazanir. Bu acidan bakildiginda, "savas hukuku" da kendi icinde tezat teskil eden bir kavramdir. Savasin nasil yapildigi temelde degismez ve hukuk kurallariyla da duzenlenemez. Bu goruslere son yillardaki elestirel yaklasimlarin bakis acisindan yoneltilebilecek soru ise sudur: Oyleyse devletler savasin nasil yapilacagina dair kendilerini baglayici hukuk kurallari niye yaparlar? Yuzyillarca normal karsilanip savaslarda kullanilan bir uygulama ya da silah, nasil anormal karsilanir hale gelip bir yasak rejimine tabi olur? Hem geleneksel hem yazili savas hukukunun yuzyillardir suregelen varliginin ve degisiminin anlamsiz oldugunu ya da maddi guc dengeleriyle ve devletlerin maddi cikarlarindaki degisimlerle kolaylikla aciklanabilecek onemsiz olaylar oldugunu one surmek ne derece uygundur? Bu makale, geleneksel yaklasimlarin uluslararasi iliskilerdeki degisimi inkar etmelerini ya da salt maddi guc dengelerine baglamalarini, ozellikle de savas hukukuna yaklasimlarini sorgulamaktadir. Uluslararasi iliskilerde degisimin mumkun oldugunu ve savas hukuku alaninda maddi gucun disinda fikirsel faktorler vasitasiyla gerceklestigini gostermek icin devletlerin savaslarda kullandiklari birbiriyle yakindan iliskili iki uygulama olan tecavuz ve yagmayi ne zaman ve nicin yasakladiklarini incelemektedir. Tecavuz ve yagma insanlik tarihi boyunca savaslarin bir parcasi olmustur. Savaslari kazananlar mallari ve kadinlari yagmalamakta ozgur olmuslardir. Bu kadar yakin olan iki uygulamanin biri digerinden neden yaklasik 100 yil sonra yasaklanmistir? Neden mallari yagmalamayi yasaklayan uluslararasi hukuk kurallari kadinlari "yagmalamayi" yasaklamamistir?

GENRE
Politiek en nieuws
UITGEGEVEN
2011
22 maart
TAAL
EN
Engels
LENGTE
35
Pagina's
UITGEVER
International Relations Council of Turkey
GROOTTE
354
kB

Meer boeken van Uluslararasi Iliskiler / International Relations

Special Territories in European Union and North Cyprus: A Sui Generis Relationship Under Community Law/Avrupa Birligi'nde Ozel Bolgeler Ve Kuzey Kibris: Topluluk Hukuku'nda Sui Generis Bir Iliski (Report) Special Territories in European Union and North Cyprus: A Sui Generis Relationship Under Community Law/Avrupa Birligi'nde Ozel Bolgeler Ve Kuzey Kibris: Topluluk Hukuku'nda Sui Generis Bir Iliski (Report)
2009
A Poststructuralist Aproach to Eu-Turkey Relations: Foreign Policy and Discourse Analysis in the Case of Germany/Avrupa Birligi-Turkiye Iliskilerine Postyapisalci Yaklasim: Almanya Orneginde Dis Politika Ve Soylem Analizi (Report) A Poststructuralist Aproach to Eu-Turkey Relations: Foreign Policy and Discourse Analysis in the Case of Germany/Avrupa Birligi-Turkiye Iliskilerine Postyapisalci Yaklasim: Almanya Orneginde Dis Politika Ve Soylem Analizi (Report)
2011
Sovereignty As Responsibility, Responsibility to Protect and International Order: On Responsibility, Communal Crime Prevention and International Law/Yukumluluk Olarak Egemenlik, Koruma Sorumlulugu Ve Uluslararasi Duzen: Yukumluluk, Toplumsal Suclari Onleme Ve Uluslararasi Hukuk Uzerine (Report) Sovereignty As Responsibility, Responsibility to Protect and International Order: On Responsibility, Communal Crime Prevention and International Law/Yukumluluk Olarak Egemenlik, Koruma Sorumlulugu Ve Uluslararasi Duzen: Yukumluluk, Toplumsal Suclari Onleme Ve Uluslararasi Hukuk Uzerine (Report)
2011
The Original Theory Potential of International Relations Discipline in Turkey: Is It Possible to Develop Anatolian School?/Turkiye Uluslararasi Iliskiler Disiplininde Ozgun Kuram Potansiyeli: Anadolu Ekolunu Olusturmak Mumkun Mu?(Report) The Original Theory Potential of International Relations Discipline in Turkey: Is It Possible to Develop Anatolian School?/Turkiye Uluslararasi Iliskiler Disiplininde Ozgun Kuram Potansiyeli: Anadolu Ekolunu Olusturmak Mumkun Mu?(Report)
2008
Impact of Historical-Factualism and Interdisciplinary Research on Conceptual Analyses in International Relations Literature in Turkey/Turkiye Uluslararasi Iliskiler Yazininda Tarihsel Olguculuk Ile Disiplinlerarasiciligin Analitik Yaklasima Etkisi Ve Turkiye Uygulamasi (Report) Impact of Historical-Factualism and Interdisciplinary Research on Conceptual Analyses in International Relations Literature in Turkey/Turkiye Uluslararasi Iliskiler Yazininda Tarihsel Olguculuk Ile Disiplinlerarasiciligin Analitik Yaklasima Etkisi Ve Turkiye Uygulamasi (Report)
2008
The Crime of Genocide in International Law and Underlying Social Structures of the Crime: Rwanda Case/Uluslararasi Hukukta Soykirim Sucu Ve Suca Zemin Hazirlayan Toplumsal Yapilar: Ruanda Ornegi (Report) The Crime of Genocide in International Law and Underlying Social Structures of the Crime: Rwanda Case/Uluslararasi Hukukta Soykirim Sucu Ve Suca Zemin Hazirlayan Toplumsal Yapilar: Ruanda Ornegi (Report)
2008