• 8,00 kr

Publisher Description

År 1921 gjordes en viktig upptäckt av en ny hällristning i Berga-Tuna väster om Nyköping i Södermanland. 

Hällen upptäcktes inte av arkeologer utan den unga skolpojken Sture Anderson som hade sett bilder på ristningar i en bok.   


I den här e-boken får du läsa en arkeologisk beskrivning av hällen och en tolkning av dess ålder och vad de olika bilderna betyder. 

Författaren gör analyser av hällens yxor och skepp samt lanserar en teori att bilderna gjordes i takt med att skuggor från träd föll över hällen. 


Texten skrevs av arkeologen Bror Schnittger (1882–1924) som var en av landets mest kända arkeologer. Han är mest känd för sina utgrävningar av forntida försvarsanläggningar på Gotland.


Den här texten publicerades ursprungligen år 1922 i tidskriften ”Fornvännen” med rubriken ”En hällristning vid Berga-Tuna i Södermanland jämte några allmänna synpunkter på hällristningsproblemen”.


Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.


I den här e-boken publicerar vi originalets text ordagrant och helt utan ändringar, alla namn, uttryck och till och med felstavningar har behållits.

GENRE
History
RELEASED
2019
December 5
LANGUAGE
SV
Swedish
LENGTH
41
Pages
PUBLISHER
Virvelvind Förlag
SIZE
2.4
MB

More Books by Bror Schnittger