A szelistyei asszonyok és más elbeszélések

    • 9,99 lei
    • 9,99 lei

Publisher Description

Az író kései - 1901 és 1903 között írt - három kisregényét tartalmazza a kötet. Mikszáth-ot ebben az időben egyre többet foglalkoztatta a romantikán túl a mélyebb valóságábrázolás. Valamennyit az író szélesen áradó, mesélő, anekdótázó humora és alakformáló realizmusa hatja át.


A címadó kisregény (1901) történelmi környezetben játszódik, romantikus, népmondai ihletésű. Pajzán históriája, érdekes-szép meséje Mátyás király alakja köré fonódik: a török elleni harcok miatt férfi nélkül maradt szelistyei asszonyok nem nyugszanak bele helyzetükbe, és új férfiakat kérnek a királytól. El is küldenek hozzá "mustrába" három gyönyörű asszonyt, igaz, egyik sem szelistyei. Mikszáth lebilincselő közvetlenséggel meséli el a rájuk váró eseményeket, a csalás kiderülését és következményét.


A Páva a varjúval (1894) "pávája" szép, körülrajongott grófnő, aki egy fiatal katonát tesz tönkre azzal, hogy az egyszerű embert kapitánnyá, majd férjévé teszi. A házasság azonban - Mária Terézia udvari etikettjétől is megzavarva - nem sikerül. Az anekdota csattanója: a válás után Nagy Jóska, a "durva káplár" visszatér régi, hozzávaló Borcsájához, de így sem találja már a boldogságát, ahhoz "finnyás kapitány" lett.


A Sipsirica (1902) nemcsak e kötet legélesebb hangú írása, egyébként is Mikszáth leggyilkosabb szatírái közé tartozik. A történet a legkedélyesebben indul: a Páva vendéglő asszonyának s szépséges leányának férfiszemek kísérte cseperedésével. Az álszent vendéglősnő pénzért eladja lányát (sipsirica lengyelül bakfist jelent) a "köztiszteletben álló", öreg élvhajhász főúrnak, s a barbár üzelmeiket leleplező Druzsba tanár urat őrültnek nyilvánítja a társadalom. Ez a történet már nemcsak egy anekdota kiszínezése, hanem a századvég feudális önkényének időszerű bírálata. 

 

(Forrás: Legeza Ilona könyvismertetői. http://legeza.oszk.hu)

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2011
21 September
LANGUAGE
HU
Hungarian
LENGTH
272
Pages
PUBLISHER
Kossuth Kiadó
SIZE
950.2
KB

More Books by Mikszáth Kálmán

2021
2022
2021
2021
2021
2021