• 0,99 €

Publisher Description

"Craii de Curtea-Veche” este un roman interbelic, care i-a luat autorului mai mult de două decenii pentru a-l finaliza. Romanul constituie cea mai importantă lucrare a lui Mateiu Caragiale. Titlul romanului vine de la o anecdotă publicată de I.L. Caragiale, unde se explică originea expresiei „crai”. Romanul nu este celebru prin intriga sa, ci pentru stilul său. Este prezentată societatea bucureşteană de dinaintea primului razboi mondial. În mahalaua Bucureştilor, trei crai îşi petrec timpul în orgii desfrânate. Pasadia, Pantazi şi Pirgu au structuri sufleteşti diferite: primii doi sunt aristocratici, iar ultimul un bucureştean fără relevanţă, un total necunoscut, din lumea mahalalelor în care se simte foarte bine. Cei trei sunt tovarasi de viaţă uşoară, de speţa cea mai joasă, angajaţi în petreceri deşucheate, în care povestile amoroase provoacă adversităţi şi conflicte violente, specifice mediului de mahala. 

Farmecele Berlinului sunt evocate în povestirea "Remember”, o naraţiune cu aspect de pastişă foarte personală. Autorul povesteşte sfârşitul atroce al unui fost travestit, lordul Aubrey de Vere, ce se trage tocmai din Carol I, regele Angliei.

"Sub pecetea tainei” este un roman neterminat, care cuprinde doar trei povestiri. Conu Rache, poliţistul, nu doreşte neapărat elucidarea celor mai tenebroase cazuri din lunga lui carieră. Mateiu Caragiale a murit înainte de a-şi fi terminat cartea, dar lipsa sfărşitului reprezintă cel mai bun sfârşit în cazul operei „Sub pecetea tainei”. 


Mateiu Caragiale (1885-1936) a fost un istoric al heraldicii, poet şi scriitor. S-a născut la Bucureşti, fiu al lui Ion Luca Caragiale şi al Mariei Constantinescu. Mateiu şi-a descoperit pasiunea pentru heraldică şi pentru genealogie încă din adolescenţă. Textele sale heraldice şi însemnările istorice erau destinate uzului personal, nefiind niciodată puse în valoare. A început la Berlin studiile de drept, dar le-a abandonat. În 1929 a primit premiul Societăţii scriitorilor români. A locuit în Bucureşti împreună cu soţia sa mai în vârstă cu 25 de ani, Marica Sion. Căsătoria i-a adus şi o proprietate la Fundulea.

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2013
January 23
LANGUAGE
RO
Romanian
LENGTH
222
Pages
PUBLISHER
TexaRom LLC
SIZE
1.1
MB

More Books by Mateiu Caragiale