Η ενηλικίωση της Ευρώπης Η ενηλικίωση της Ευρώπης

Η ενηλικίωση της Ευρώπη‪ς‬

    • $15.99
    • $15.99

Publisher Description

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είχε ως τώρα πολλές επιτυχίες και πολλές αποτυχίες, με το ευρώ και το Brexit να αποτελούν χαρακτηριστικά αντίστοιχα παραδείγματα. Παρά τις όποιες αστοχίες, η ΕΕ αποκτά όλο και περισσότερες λειτουργίες και περισσότερα μέλη, φτάνοντας πλέον στο στάδιο της πολιτικής ενηλικίωσης.

Σε αυτό το βιβλίο, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο ειδικούς στα ευρωπαϊκά θέματα παρέχει μια διαυγή και ευρύτατη αποτίμηση των σύγχρονων ευρωπαϊκών υποθέσεων – για το πώς η ΕΕ έγινε αυτό που είναι σήμερα και για τις βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα οι Ευρωπαίοι. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναζήτηση μιας κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που θα απαιτήσει επίσης μια πιο συμμετρική διατλαντική σχέση˙ την αναζήτηση της δημοκρατίας πέρα από το εθνικό κράτος˙ κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς˙ την εξέλιξη του ευρώ σε ένα πλήρως αναπτυγμένο νόμισμα˙ υψηλότερο βαθμό αυτονομίας στην υψηλή τεχνολογία˙ και τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Κατά την άποψη του Τσούκαλη, το διακύβευμα σε αυτές τις προκλήσεις είναι κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική πολιτική εξουσία σε έναν πολυπολικό, εξαιρετικά ασύμμετρο και ολοένα και πιο ασταθή κόσμο και κατά πόσο μπορεί να βρει μια λειτουργική σχέση μεταξύ παγκόσμιων αγορών και κοινωνικών συμβολαίων. Τον δρόμο θα πρέπει να τον δείξουν οι πρόθυμες και ικανές χώρες. Το διακύβευμα είναι υψηλό, όχι μόνο για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη σε παρακμή, μια Ευρώπη που περιθωριοποιείται δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί θεμελιώδη συμφέροντα και αξίες, όπως την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών της. Αλλά και ο κόσμος ολόκληρος θα είχε να ωφεληθεί πολύ από τη νηφάλια επιρροή μιας περιφερειακής δύναμης που λειτουργεί με βάση την ευρεία συναίνεση και τον συμβιβασμό.

Αυτό το τολμηρό και φιλόδοξο βιβλίο, που βασίζεται σε εκτεταμένη εμπειρία στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όποιον ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και το μέλλον της, καθώς και για όποιον ασχολείται με τις μεγάλες πολιτικές προκλήσεις της εποχής μας.

GENRE
Politics & Current Events
RELEASED
2022
January 1
LANGUAGE
EL
Greek (modern)
LENGTH
272
Pages
PUBLISHER
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Alexandria Publications
SELLER
D. FRAGKOULIS & CO DE GP
SIZE
17.3
MB