Μαύρες τρύπες και στρεβλώσεις του χρόνου (Τόμος Α‪)‬

Η προκλητική κληρονομιά τού Αϊνστάιν

    • $17.99
    • $17.99

Publisher Description

Από την εμφάνιση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, το 1915, έως σήμερα, ορισμένοι από τους λαμπρότερους επιστήμονες του 20ού αιώνα έχουν καταβάλει προσπάθειες να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστήρια που μας κληροδότησε η εν λόγω θεωρία. Η κληρονομιά αυτή έχει ορισμένες απροσδόκητες συνέπειες, ώστε ακόμη και ο ίδιος ο Αϊνστάιν την αποποιήθηκε.


Ποιο από τα παρακάτω αλλόκοτα αντικείμενα μπορεί πράγματι να υπάρχει στο Σύμπαν μας;


• Οι μαύρες τρύπες, όπου μπορεί να εισέλθει οτιδήποτε, αλλά από όπου δεν μπορεί να εξέλθει τίποτε.

• Οι κοσμικές σκουληκότρυπες, που αποτελούν στρεβλώσεις του χώρου και συνδέουν δύο περιοχές του Σύμπαντος.

• Οι χωροχρονικές ανωμαλίες, στις οποίες ο χωρόχρονος στρεβλώνεται τόσο έντονα ώστε ο μεν χρόνος παύει να υπάρχει ο δε χώρος αντικαθίσταται από ένα είδος κβαντικού αφρού.

• Τα βαρυτικά κύματα, τα οποία μεταφέρουν περιγραφές συγκρούσεων μαύρων τρυπών που έλαβαν χώρα δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

• Οι μηχανές του χρόνου, με τις οποίες μπορεί κανείς να ταξιδέψει τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.


Ο Kip Thorne (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2017), παράλληλα με τους μεγάλους θεωρητικούς Stephen Hawking και Roger Penrose, πολλούς σοβιετικούς επιστήμονες αλλά και παλαιότερους φυσικούς, όπως οι Oppenheimer, Wheeler και Chandrasekhar, έχει βρεθεί στην καρδιά της αναζήτησης ασφαλών απαντήσεων για τα παραπάνω ερωτήματα. Σε αυτό το αριστοτεχνικά γραμμένο και εξαιρετικά ενημερωμένο βιβλίο, μέσα από έναν κομψό συνδυασμό επιστημονικών και ιστορικών στοιχείων, οδηγεί τους αναγνώστες στο μεγάλο ερώτημα: Ποιες αρχές διέπουν το Σύμπαν μας και γιατί είναι αυτό που είναι;


• «Κανείς δεν έχει περιγράψει καλύτερα απ’ ό,τι ο Kip σε τούτο το βιβλίο —και, μάλιστα, με περισσότερη σαφήνεια, εγκυρότητα και απλότητα ύφους— τις σημαντικότερες στιγμές στην προσπάθεια των επιστημόνων να αποκρυπτογραφήσουν την πνευματική κληρονομιά τού Αϊνστάιν.»

John Archibald Wheeler, καθηγητής θεωρητικής φυσικής, Πανεπιστήμιο του Πρίνστον


• «... Μοναδικό βιβλίο. Έτσι θα έπρεπε να έχουν γραφτεί όλα τα βιβλία που σχετίζονται με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, τις μαύρες τρύπες και τα βαρυτικά κύματα, τα βιβλία που προσπαθούν να μας πληροφορήσουν γιατί το Σύμπαν μας είναι αυτό που είναι. Συνδυάζει στοιχεία από την ιστορία της επιστήμης με παραστατικές και επιμελημένες επιστημονικές περιγραφές και επεξηγηματικά σχόλια. Τα ανέκδοτα στοιχεία που παραθέτει, ειδικότερα εκείνα που αφορούν τη σοβιετική επιστήμη, είναι εξαιρετικά διαφωτιστικά. [...]»

Carl Sagan, καθηγητής αστροφυσικής και κοσμολογίας, Πανεπιστήμιο Cornell


• «Παραστατική και κατανοητή περιγραφή της γενικής σχετικότητας και των επιδράσεών της στη σύγχρονη αστροφυσική και κοσμολογία από έναν εκ των κορυφαίων ειδικών...»

Roger Penrose, καθηγητής μαθηματικής φυσικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης


• «Το βιβλίο του Kip Thorne, εκτός από πηγή επιστημονικών πληροφοριών, πιστεύουμε ότι στα χρόνια που έρχονται θα αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για πολλούς αναγνώστες του.»

Physics Today

GENRE
Science & Nature
RELEASED
2018
January 29
LANGUAGE
EL
Greek (modern)
LENGTH
310
Pages
PUBLISHER
Εκδόσεις Κάτοπτρο - Katoptro Publications
SELLER
Alexandros Mamalis & Co G.P.
SIZE
21.4
MB

More Books by Kip Thorne

2014
1995
2015
2018
2018