Ноћ ђенерал‪а‬

    • 4.0 • 1 Rating
    • $2.99
    • $2.99

Publisher Description

Дража Михајловић је био цењен војник и официр, победник из два балканска и из Првог светског рата. По слому Југославије, постао је први европски побуњеник против Хитлера, министар војни краљевске Владе, главни заповедник војске у отаџбини, носилац највећих одликовања Де Гола, Рузвелта и Трумана. 


Михајловић је био веран представник српског народа, носилац српског војног отпора који је током рата сукобљен са агресивним и вишеструко штетним комунистичким покретом. На концу рата, победници комунисти, уздигнути на крилима црвене армије и западне сплетке су Михајловића демонизовали, представили као заповедника криминалних кољачких бригада, видећи га пак пре свега као опасног идеолошког противника и представника српске државотворне снаге. По његовој коначној издаји и хапшењу, Михајловићу је суђено у тешким условима где је он неумитно осуђен на смрт и стрељан, у тајности и без трагова гроба. 


Историјска оцена о Дражи Михајловићу и четничком покрету, створена у потпуности од стране победника - комуниста, до данас суштински опстаје. Јасни подаци и упоредна оцена два покрета, њихових мана, врлина и дугорочних утицаја на српски народ и државу остају потпуно недоречено подручје, о коме се историја па и јавност мало изјашњавају - може се претпоставити онеспособљени и због утицаја деценија нетачних или, како се сумња, фабрикованих података о Михајловићу, каквима су се дичиле како Озна тако и све тајне полиције источне европе у то доба. 


Драшковић се у "Ноћи ђенерала" бави последњим данима Михајловићевог живота. Михајловић у затвору и током суђења размишља о свом покрету и њима супротстављеним комунистима, сопственим слабостима, узроцима и последицама пораза. Драшковић тежи потпуном осветљавању ове тешке историјске пресуде и прекретнице за српски народ, у нади да ће се разумом и здравом логиком доћи до исправних историјских закључака, ако је то већ немогуће учинити путем непоуздане историје прекрајане по вољи победника.


Ноћ ђенерала, Вук Драшковић. 182 стране, ћирилица. Издање иБиблиотеке (www.ibiblioteka.net).

GENRE
History
RELEASED
2013
March 2
LANGUAGE
SR
Serbian
LENGTH
210
Pages
PUBLISHER
Interplov iBiblioteka
SELLER
Interplov Ltd.
SIZE
15.7
MB

More Books by Vuk Drašković

2011
2013