A magyar nép szobrászata A magyar nép szobrászata

A magyar nép szobrászata

Publisher Description

Ez a könyv a magyar népi szobrászat első érdemi összefoglalása. Különös érdekessége, hogy a szerző nem az etnográfus, hanem a szobrász nézőpontjából elemzi a műveket. A maga korában páratlan illusztrációs anyag ráirányítja a szemet az addig ismeretlen terület gazdagságára. Ennek az anyagnak a felkutatása, elemzése segít a sokat vitatott őstehetség kérdés megoldásában is: az őstehetség nem a légüres tér csodája, hanem szerves folytatója és művészi kifejezője a népművészet ismeretlen alkotói által megkezdett munkának.

A könyv szerzője Andrássy Kurta János szobrászművész (1911 – 2008) a népi ihletésű magyar nemzeti szobrászat egyik legjelesebb képviselője volt. Több, mint 60 köztéri szobra áll. Életművében a plasztikák és domborművek mellett érmek, festmények, rajzok, grafikák is megtalálhatók.


This book is the first substantive summary of Hungarian folk sculpture. It is exceptional that the author's viewpoint is not an ethnographer's one. He analyzes the presented works from a sculptor's point of view. The book with the great number of the published folk artworks draws the reader's eyes to the richness of a previously unknown territory. This presentation and analysis of the material helps to clear the much-debated issue: the primer talent is not the wonder of an wast space, rather it is a continuation and an organic new interpretation of the works of a number of unknown folk artists of the past.

The author, sculptor János Andrássy Kurta (1911 – 2008) was one of the most representative artists of the Hungarian national folk-inspired sculpture. More than 60 of his sculptures stand in public spaces. His oeuvre consists of significant number of works of art: besides sculptures and reliefs he created  paintings, drawings, graphics as well.

GENRE
Arts & Entertainment
RELEASED
2012
September 12
LANGUAGE
HU
Hungarian
LENGTH
71
Pages
PUBLISHER
János Andrássy Kurta Art Foundation
SELLER
Balint Andrasi
SIZE
7.4
MB

Customers Also Bought

Magyar Design Évkönyv 2013 Hungarian Design Yearbook Magyar Design Évkönyv 2013 Hungarian Design Yearbook
2014
A magyar rendőrség és a Covid-kampány harmadik hulláma A magyar rendőrség és a Covid-kampány harmadik hulláma
2021
The Hungarian ABC, A Magyar ABC The Hungarian ABC, A Magyar ABC
2012
Lili (Magyar) Lili (Magyar)
2014
Farsang Farsang
2015
Születésnap Születésnap
2015