• $43.99

Publisher Description

«Vi befinner oss i Spania i 1936. Borgerkrigen er like ved å bryte ut, og moren min er en vrang fattigjente. En vrang fattigjente er en fattigjente som åpner kjeften. Den 18. juli 1936 åpner moren min kjeften for første gang i sitt liv. Hun er femten år gammel. Hun bor i en landsby avsondret fra verden, hvor mektige landeiere i århundrer har holdt familier som hennes i avgrunnsdyp fattigdom.»


Montse, en fattigjente fra landsbygda i Spania, er i fortellende stund 90 år gammel. Hun flyktet fra hjemlandet idet Franco var i ferd med å gå seirende ut av borgerkrigen, og har bodd i Frankrike siden. På sitt helt eget språk, en blanding av fransk og spansk, forteller hun datteren Lydie om sommeren 1936 og sitt store eventyr, da hun sammen med broren José, en overbevist anarkist og frihetsforkjemper, reiser til Barcelona. I byen som er tatt over av anarkistene og hvor friheten foreløpig råder, møter hun sitt livs kjærlighet, en ukjent franskmann som etter deres ene natt sammen begir seg til fronten for å slutte seg til de internasjonale brigadene. Gravid reiser Montse tilbake til landsbygda, hvor en helt annen virkelighet venter.


Montses beretning flettes sammen med datterens lesning av Les grandes cimitières sous la lune, en pamflett av den franske katolske forfatteren Georges Bernanos, hvor han fordømmer grusomhetene som ble velsignet av den katolske kirken i Spania under borgerkrigen. Ikke gråte er både et dyptpløyende personlig vitnesbyrd og et komplekst tidsbilde av en historisk konflikt som skulle få vidtrekkende konsekvenser for ettertiden.


«En stormfull, storslått roman som kaster nytt lys over den spanske borgerkrigen.»


– Express


«En storartet roman. En glimrende skrevet familiesaga og en blendende studie av minner.»


– El Mundo


«Romanens store originalitet ligger i måten det universelle og de personlige erfaringene fra den spanske borgerkrigen glir over i hverandre.»


Figaro


«Imponerende … en virkningsfull beretning om en fryktelig tid preget av brutale politiske krefter og desperate valg mange måtte ta for å gjøre livet mulig å leve.»


– The Sunday Times


«Denne anmelderen har allerede funnet sin favorittbok av året. Lydie Salvayre skriver lysende godt og originalt.


( ..) All ære til lille Solum forlag. Denne boka må du bare få med deg.»


– Cathrine Krøger, Dagbladet. Terningkast 6


«Montses livshistorie er rørende i all sin mørke, dramatiske tyngde.»


– Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad. Terningkast 6


«Salvayre skriver med lett penn og formelig lokker leseren inn i historiens mørke (...)


Ved å ta den store krigen ned på person og landsbynivå, lykkes Salvayre med å gi et tydelig bilde av frontene, og på briljant vis får hun oss samtidig til å se det ugressaktige håpet slik det må ha vokst fram den sommeren i Spania, 1936.»


– Bjarne Robberstad, Klassekampen

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2019
June 6
LANGUAGE
NB
Bokmål
LENGTH
474
Pages
PUBLISHER
Solum forlag as
SELLER
eBokNorden
SIZE
1.3
MB

More Books by Lydie Salvayre