• $1.99

Publisher Description

U knjizi "Jevrejski pisci u srpskoj književnosti", Predrag Palavestra govori o prisustvu i značaju jevrejskih pisaca u srpskoj književnosti i jeziku, opisujući istovremeno postojanje i razvoj jevrejske zajednice u Srbiji. Pisci jevrejske krvi i kulturnog nasleđa su brojni i ostavili su za sobom izuzetan trag: među njima su najslavniji Isak Samokovlija, Stanislav Vinaver, Oskar Davičo, Danilo Kiš, Aleksandar Tišma, David Albahari, Filip David.


Na svoj veoma odmeren i precizan način, veoma lepim jezikom, Palavestra nam pruža istorijski okvir postojanja Jevreja u Srbiji, od dolaska Sefardijskih Jevreja iz Španije tokom petnaestog veka, kasnijeg dolaska Aškenazi Jevreja, njihovih međusobnih odnosa kao i kulturnih i jezičkih uticaja koji su određivali njihovo postojanje i učešće u životu Srbije. Jevrejski narod u Srbiji je kroz istoriju nesmetano negovao praočinsku veru i jezik, istovremeno snažno i u potpunosti ravnopravno doprinoseći životu srpskog jezika.


Jevrejski pisci u srpskoj književnosti, Predrag Palavestra. Pismo - latinica, 154 strane (18 strana u prikaznom obliku). Ovo izdanje je istovetno već postojećem izdanju na stranicama iBiblioteke (www.ibiblioteka.net).

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2013
February 27
LANGUAGE
SR
Serbian
LENGTH
214
Pages
PUBLISHER
Interplov iBiblioteka - Mala biblioteka
SELLER
Interplov Ltd.
SIZE
15
MB

More Books by Predrag Palavestra