Sentimentalna povest britanskog carstva - Borislav Peki‪ć‬

Борислав Пекић

    • $2.99
    • $2.99

Publisher Description

Sentimentalna povest britanskog carstva je bogato i zanimljivo delo. Ovde Pekić razgovarajući o istoriji britanije počev od rismkog osvajanja pa do ratova dvadesetog veka, razgovara o ključnim uticajima na razvoj britanskog naroda, države i kulture. Pekić zalazi u dubinu ključnih događaja i otkriva nam nerečenu istoriju, govoreći o porivima, ciljevima i osećanjima istorijskih ličnosti, tajnim i javnim uticajima koji dovode do pojedinačnih događaja a zajedno čine istoriju. Istovremeno, Pekić se obraća domaćem čitaocu i uvek kada je moguće i za to postoji razlog, osvrće se na uporednu istoriju Srbije, poredeći je ili govoreći o tačkama dodira između dva sveta, uvek tražeći da odgonetne tajnu i slabo vidljivu suštinu razlike između dve zasebne istorijske sudbine.


Pekić kaže: “Zgodan događaj, pogotovu iz engleske povesti, uvek je dobrodošao kao paradigma vlastitoj istoriji kad se razgovor zaplete u sudbonosno pitanje zašto srpskom narodu ni sadašnjost ni budućnost ne daju nikakve nade, a prošlost mu je i suviše teška da bi je sa zadovoljstvom ponovio.”


“Sentimentalna povest” je nastala na osnovu predavanja o istoriji Engleske koja je Pekić preko BBC-ja držao pune tri godine, od proleća 1988. do proleća 1991. 


Latinica, 200 strana.


Ovo izdanje je istovetno izdanju dostupnom na stranicama iBiblioteke, namenjenom korisnicima kućnih računara.

GENRE
History
RELEASED
2013
January 11
LANGUAGE
SR
Serbian
LENGTH
290
Pages
PUBLISHER
Interplov iBiblioteka
SELLER
Interplov Ltd.
SIZE
15.5
MB

More Books by Borislav Pekić

2016
2022