Publisher Description

Postoje mnoge teorije o tome kako je Slobodno zidarstvo nastalo i gde su njegovi koreni. Ako smo nadasve iskreni i ne želimo da se vezujemo za šablone koje je neko stvorio u prošlosti, a mi ih samo reprodukujemo smatrajući neprimerenim da dovodimo u pitanje uspostavljene "autoritete", tada imamo pravo da samoodređujemo neke aspekte izazova kojim se bavimo i tako prezentujemo zainteresovanoj javnosti ono što smatramo bitnim. Ova knjiga bavi se samo jednim aspektom misterije izvora Slobodnog zidarstva (masonstva). Smatramo da su prvi pisani dokumenti, koji su se prvenstveno bavili regulativom operativnog zidarstva, a poreklom su uglavnom iz srednjeg veka, najbitnije uticali na izradu konstitucija slobodnog, "modernog" zidarstva, koje je tako dobilo oblik i priliku da poživi zadnjih 300 godina te verovatno i duže od toga, nošena vetrovima novoga, tzv. digitalnog, doba. Knjiga sadrži prevode 12 rukopisa na temu Starih dužnosti, ali će se, po svoj prilici, proširivati novim, možda još neotkrivenim rukopisima.

Tekstovi, iako na prvi pogled prate jedan dati stereotip, izuzetno su informativni, jer pružaju uvid u ustrojstvo i fukcionisanje zidarskih cehova od antičkih vremena do kraja XIX veka, pa i do današnjeg vremena.

Kratki komentari prevodioca, bivšeg edukatora, dati na kraju nekolicine rukopisa, predstavljaju jedan lični pogled na stanje i razvoj ljudske civilizacije, od starih vremena, kroz odnose prema radu, religiji i načinu života i običajima u okviru zidarskih cehova, do dilema savremenog sveta.

GENRE
Nonfiction
RELEASED
2020
July 6
LANGUAGE
SR
Serbian
LENGTH
286
Pages
PUBLISHER
Karlo Hameder
SELLER
Smashwords, Inc.
SIZE
2.5
MB

More Books by Karlo Hameder