• $1.99

Publisher Description

У књизи "Јеврејски писци у српској књижевности", Предраг Палавестра говори о присуству и значају јеврејских писаца у српској књижевности и језику и њихова књижевна достигнућа. Писци јеврејске крви и културног наслеђа су били бројни и оставили су за собом изузетан траг: међу њима су најславнији Исак Самоковлија, Станислав Винавер, Оскар Давичо, Данило Киш, Александар Тишма, Давид Албахари, Филип Давид.


На свој веома одмерен и прецизан начин, веома лепим језиком, Палавестра пружа и историјски оквир постојања Јевреја у Србији, од доласка Сефардијских Јевреја из Шпаније током петнаестог века, каснијег доласка Ашкенази Јевреја, њихових међусобних односа као и културних и језичких утицаја који су одређивали њихово постојање и учешће у животу Србије. Јеврејски народ у Србији је кроз историју несметано неговао праочинску веру и језик, истовремено снажно и у потпуности равноправно доприносећи животу српског језика.


Јеврејски писци у српској књижевности, Предраг Палавестра. Писмо - ћирилица, 170 страна (18 страна у приказном облику). Ово издање је истоветно већ постојећем издању на страницама иБиблиотеке (www.ibiblioteka.net).

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2013
February 22
LANGUAGE
SR
Serbian
LENGTH
214
Pages
PUBLISHER
Interplov iBiblioteka @ibiblioteka.net
SELLER
Interplov Ltd.
SIZE
16.8
MB

More Books by Predrag Palavestra & Dragana Nikolić