Noć đenerala Noć đenerala

Noć đenerala

    • $2.99
    • $2.99

Publisher Description

Draža Mihajlović je bio cenjen vojnik i oficir, pobednik iz dva balkanska i iz Prvog svetskog rata. Po slomu Jugoslavije, postao je prvi evropski pobunjenik protiv Hitlera, ministar vojni kraljevske Vlade, glavni zapovednik vojske u otadžbini, nosilac najvećih odlikovanja De Gola, Ruzvelta i Trumana. 


Mihajlović je bio veran predstavnik srpskog naroda, nosilac srpskog vojnog otpora koji je tokom rata sukobljen sa agresivnim i višestruko štetnim komunističkim pokretom. Na koncu rata, pobednici komunisti, uzdignuti na krilima crvene armije i zapadne spletke su Mihajlovića demonizovali, predstavili kao zapovednika kriminalnih koljačkih brigada, videći ga pak pre svega kao opasnog ideološkog protivnika i predstavnika srpske državotvorne snage. Po njegovoj konačnoj izdaji i hapšenju, Mihajloviću je suđeno u teškim uslovima gde je on neumitno osuđen na smrt i streljan, u tajnosti i bez tragova groba. 


Istorijska ocena o Draži Mihajloviću i četničkom pokretu, stvorena u potpunosti od strane pobednika - komunista, do danas suštinski opstaje. Jasni podaci i uporedna ocena dva pokreta, njihovih mana, vrlina i dugoročnih uticaja na srpski narod i državu ostaju potpuno nedorečeno područje, o kome se istorija pa i javnost malo izjašnjavaju - može se pretpostaviti onesposobljeni i zbog uticaja decenija netačnih ili, kako se sumnja, fabrikovanih podataka o Mihajloviću, kakvima su se dičile kako Ozna tako i sve tajne policije istočne evrope u to doba. 


Drašković se u knjizi "Noć đenerala" bavi poslednjim danima Mihajlovićevog života. Mihajlović u zatvoru i tokom suđenja razmišlja o svom pokretu i njima suprotstavljenim komunistima, sopstvenim slabostima, uzrocima i posledicama poraza. Drašković teži potpunom osvetljavanju ove teške istorijske presude i prekretnice za srpski narod, u nadi da će se razumom i zdravom logikom doći do ispravnih istorijskih zaključaka, ako je to već nemoguće učiniti putem nepouzdane istorije prekrajane po volji pobednika.


Noć đenerala, Vuk Drašković. 172 strane, latinica. Izdanje iBiblioteke (www.ibiblioteka.net).

GENRE
Fiction & Literature
RELEASED
2013
March 4
LANGUAGE
SR
Serbian
LENGTH
210
Pages
PUBLISHER
Interplov iBiblioteka
SELLER
Interplov Ltd.
SIZE
14.3
MB

More Books by Vuk Drašković

Ноћ ђенерала Ноћ ђенерала
2013
Meta - Vuk Drašković Meta - Vuk Drašković
2011